Recept på vit sparris

Ännu är det säsong för sparris men skynda på för den är snabbt över! Under vårt första stopp på vår Frankrikeresa, som gick till Alsace, serverades vit, kokt sparris med hollandaisesås. Den rätten finns fortfarande kvar på menyn men här ville vår köksmästare Roger Johnsson dela med sig av ytterligare ett underbart recept:

Kokt, vit sparris med ramslökscrème, löjrom och örter
För 4 personer.

Ingredienser till sparrisen:
12 st sparris
2,5 liter vatten
2 msk salt
1 nypa mald vitpeppar
1/2 msk socker
2 dl vitt vin
Juice från 1/2 citron
1 liten timjankvist

Instruktioner:
Skala sparrisen och tvätta skalen, koka av 5 min i vattnet.
Sila av och tillsätt de andra ingredienserna och koka upp (smaka av efter smak  med eventuellt mer salt eller vin).
Lägg ner sparrisen och dra ner på mellanvärme så det sjuder sakta, lägg gärna en mindre tallrik ovanpå sparrisen så att sparrisen tyngs ned och täcks av vätskan.
Sjud ca 12 –14 min, stick med en liten kniv för att känna att de är mjuka.
Observera att vit sparris skall vara ordentligt genomkokt men inte heller överkokt, så viktigt att runt sluttiden känna då och då.
När sparrisen är helt kokt lyft upp och kyl ned sparris och lag separat, lägg sedan ned sparrisen och låt gärna stå o dra ett dygn för att få ordentlig smak.


Ramslökscrème:
12-15 st ramslökar
1/2 dl bladspenat
1.5 dl majonnäs
½ dl crème fraiche
1 tsk champagnevinäger
Salt och peppar

Instruktioner:
Tvätta och blanchera ramslök och spenat i 15 sekunder, sila av och lägg direkt i isvatten.  Häll av och krama ur all vätska.
Puréa i mixer. Mixa med majonnäs, crème fraiche och smaka av med salt, peppar och vinäger.

Servering:
Lägg 3 sparrisar på tallriken, slå på en sked ramslökscrème ovanpå, lägg 3 små löjromsklickar (ca 5 gram per klick) runt om, garnera gärna med en körvelkvist eller något trevligt grönt, en nypa mald svartpeppar och några droppar kallpressad rapsolja.

Ps. smakar supergott med en hollandaisesås också.